www.elmenybirtok.hu


Internet Plusz Gasztronómiai Baráti Kör

Alakulás éve: 2006
Cím: 7346 Bikal, Rákóczi u. 13.

Péntekenként az óvoda udvarán összejön a "csapat", és a baráti kör egyik tagja főz vagy süt valami finomat. Az alakulás óta eltelt másfél év alatt készült már itt birkapörkölt, kakaspörkölt, csukapörkölt, babosfácán, babgulyás füstölt csülökkel, malacpecsenye, brassói aprópecsenye, nyúlgulyás, töltött káposzta, grillezett húsok, saslik, gyros stb.

Biciklis kirándulást szerveztünk Váraljára a parkerdőbe, máskor a Szálkai-tónál vagy Köblényben töltöttünk el egy kellemes napot. Természetesen ilyenkor is gondoskodunk arról, hogy ne maradjon éhes a csapat.

2007. július 7-én Orfűn a "Kemencés Napok" elnevezésű főzőversenyen vettünk részt, ahol csapatunk első helyezést ért el az alábbi menüsorral. (Minden ételt a helyszínen kemencében kellett elkészíteni!)

1. lencseleves kolbásszal és csipetkével
2. rozmaringos nyúlpecsenye zöldségágyon, kemencés burgonyával
3. sós kapros-túrós lepény

Az elkészített ételünk a közönségnek is annyira ízlett, hogy jóformán megkóstolni sem tudtuk, ezért aznap este főztünk még szabadtűznél két köcsög palócgulyást is. A zsűri elnöke Németh József aki Venesz díjas gasztronómus, és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke meghívta csapatunkat Kalocsára a Paprika-napok keretében zajló főzőversenyre is.

Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni támogatóinknak: Csillag Gábor (2006. évi barackpálinkájáért - mellyel már korán beloptuk magunk a zsűri szívébe) és Szalay Zsolt (ő gondoskodott a nyulakról).


Még ki sem hűltek jóformán az Orfűn használt bográcsok, lábasok, tepsik újabb főzőversenyen méretette meg magát a csapat. Kárászon az "Ízes Erdők" elnevezésű II. gomba fesztiválon újra bizonyított a csapat, a 13 résztvevő közül az előkelő 2. helyezést értük el.

A nagy melegre való tekintettel az alábbi könnyű nyári étellel vártuk a szakértő zsűritagokat és a fesztivál érdeklődőit:

- roston sült natúr jércemell hozzá laskagombából és szárított erdei gombákból (vargánya, rókagomba, szegfűgomba és egyéb vegyes erdei gombák) készült ragu és metéltre vágott palacsinta
 

Németh József meghívását elfogadva 2007. szeptember 22-én Kalocsán a XI. Paprika-Napok alkalmával megrendezett paprikás ételek főzőversenyén vett részt csapatunk. A Csajda-csárda előtti téren sokezer látógató előtt több mint hatvan az ország minden szegletéből érkező csapat mérte össze tudását.

Mi egy régi falusias konyhát és hagyományosan készített ételeket igyekeztünk a nézőközönségnek bemutatni (régi konyhaszekrény, asztal, hokedli, sparhelt, kézmosó állvány lavórral, egyéb régi használati tárgyak).

Az országosan elismert mesterszakácsokból álló zsürit (pl. Benke László mindenki Laci bácsija) az alábbi menüsorral kínáltuk:

Hegyháti cigánylecsó lebbencstésztával
sparheltben sült kakaós kuglóf barack- és szilvalekvárral
házi meggybor

Nehéz feladata volt a zsűrinek, a több mint 80 féle étel végigkóstólása és értékelése órákig eltartott. Csapatunk izgatottan várta már az eredményhirdetést, ami az elismerő oklevelek kiosztásával fél hatkor meg is kezdődött. Mivel ekkor nem említették nevünket, titkon valami jó helyezésben bíztunk.

Később a bronz-, ezüst-, és arany bogrács díjjal kitüntetett csapatokat hívák a színpadra. Ezután az ifjúsági kategória legjobbjai kapták meg díjaikat, majd a rubint bogrács címeket hirdették ki. A díjak az asztalról már majdnem elfogytak, csapatunk pedig egyre izgatottabb volt.

Ekkor hívtak bennünket színpadra - utolsó előttiként - és adták át a diplomát a "Paprikás ételek" főzőverseny Ínyes mestere kitüntető címével, és hozzá 2 főre szóló egyhetes görögországi utazással. Utoljára adták át a Kalocsa-koronát és jogart hozzá szintén 2 főre szóló egyhetes görögországi utazást, melyet a helyi Korona rádió csapata nyert el.

A csapatot támogatóknak újfent szeretnénk köszönetet mondani, nélkülük biztosan nem sikerült volna ilyen jól a verseny számunkra. Köszönet a bikali Önkormányzatnak az anyagi támogatásért, Újvári Imrénének a sparheltért és a régi használati tárgyakért, Kronvald Annának, aki szintén sok szép régi tárgyat adott, Csillag Gábornak barackpálinkájáért, végül de nem utolsó sorban Sőre Lászlónak a kakasokért és hogy a képeken látható komplett konyha berendezéseit a verseny helyszínére juttatta.


 

 

 
Markcon 2004