Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!

polgmester_1.jpgSzeretettel köszöntöm Önt Bikal valamennyi polgára nevében. Bízom abban, hogy a Dél- Dunántúl változatos dombvidéke felkelti figyelmét. Kis községünk „csupa hegy- völgyből áll, de a hegyek alacsonyak s inkább domboknak mondhatók, a völgyek hosszan nyúlnak el, számosak, de nem szélesek.” Ez Bikal. A Mecsek hegységtől északra Baranya megyében elhelyezkedő település mind történeti múltjánál mind a térségben betöltött szerepéből eredően a környék egyik legjelentősebb települése. A térségi központtól, Sásdtól 20 km-re, Dombóvártól 10 km-re, míg a Dél- Dunántúl három megyeszékhelyétől Pécstől, Szekszárdtól, Kaposvártól mindössze 50 km a távolság. A település a Dombóvárt és Bonyhádot összekötő 6534-es úton könnyen megközelíthető. A legközelebbi autópálya ( M7, E96 ) Siófoknál érhető el.

Településünkön a mezőgazdaság és az idegenforgalmi tevékenység meghatározó jellegű. A gabonafélék és a kukorica termesztése mellett jelentős a gyümölcstermesztés is. Főként sárgabarackot, őszibarackot , szilvát, almát gondoznak a helyi gazdák. Környékünk igen gazdag állóvizekben, így a bikali hal és a bikali halászat országosan és külföldön is ismert.

Büszkék vagyunk testvérkapcsolatainkra is. Már több mint tíz éve szoros baráti szálak fűznek bennünket a németországi Sugenheimhez, Gützkowhoz, a szlovákiai Hidaskürthöz, és a romániai Magyarbikalhoz. A mindenéves találkozókon túl, háromévente augusztusban nagyszabású több napos kulturális fesztivált tartunk „Bikal Találkozó” néven, melyre a testvértelepüléseken kívül is nagyszámban érkeznek külföldi vendégek. A fesztivál keretében néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, népdalkörök mutatják be műsorukat igen nagy sikerrel.

Kedves Látogató! A bikaliak nagyon kedves, vendégszerető emberek, ezért a nálunk vendégeskedők jól érzik magukat és élményekkel gazdagodva búcsúznak el tőlünk. Kérem ezért ha teheti mielőbb ismerkedjen meg településünkkel, várjuk érdeklődését, és a mielőbbi személyes találkozást.